Protected by Copyscape Online Copyright Protection

Ποικιλίες :
Οι ποικιλίες της πορτοκαλιάς διαιρούνται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες
Α) στα κοινά πορτοκαλιά
Β) στα ομφαλοφόρα
Γ) στα αιματόχρωμα
Δ) στα γλυκά πορτοκάλια
Α) Κοινές ποικιλίες :

Άρτας: Με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό ή ελαφρά πλακέ . Η επιδερμίδα τους είναι λεία και έχει μέτριο πάχος .
Χανίων: Με καρπό επίσης μετρίου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό . Επιδερμίδα λεία , με μέτριο πάχος . Ποικιλία πρώιμη , καλής ποιότητας .
Μποτσάτο: Καρπός μάλλον μεγάλος ,με σχήμα ωοειδές .Η επιδερμίδα είναι παχιά ,αποσπάται εύκολα και έχει λίγα σπόρια .
Κυπραίικα Χανίων (Γιάφας): Καρπός μεγάλου μεγέθους και σχήμα ωοειδές . Η επιδερμίδα είναι παχιά . Ποικιλία καλή , χωρίς σπόρια , όψιμη
Σουλτανί του Φόδελε: Καρπός μέτριος ως μεγάλος , με σχήμα ωοειδές , επιδερμίδα λεπτή .Ποικιλία πολύ καλή , μεσοπρώιμη , με λίγα σπόρια .
Barao: Καρπός μέτρια μικρός επιμήκης. Η επιδερμίδα με μέτριο πάχος , λεία , με έντονο πορτοκαλί χρώμα . Η σάρκα τραγανή , όχι πολύ χυμώδης , γλυκιά και αρωματική . Ποικιλία με λίγα σπόρια , μεσοπρώιμη ,προερχόμενη από τη Βραζιλία .
Belladonna: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, επιμήκης ως ωοειδές, με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Η Επιδερμίδα με μέτριο πάχος και κοκκώδης . Η σάρκα πολύ ευχάριστη στη γεύση . Ποικιλία άσπερμη ή με λίγα σπόρια , μεσοπρώιμη , ιταλικής προέλευσης .
Berna: Καρπός μέτρια μικρός ωοειδές ως ελλειψοειδής , ελαφρά πράσινος. Επιδερμίδα μέτρια παχιά , κοκκώδης .Η σάρκα μέτρια χυμώδης , και γλυκιά . Ποικιλία άσπερμη ή ολιγόσπερμη , όψιμη , ισπανικής προέλευσης .
Cadenera: Καρπός μέτριος, σφαιρικός, λίγο πλακέ. Σάρκα πολύ χυμώδης , με εκλεκτή γεύση και αρωματική . Ποικιλία άσπερμη , μεσοπρώιμη , ισπανικής προέλευσης .
Calabrese: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, ωοειδής. Σάρκα χυμώδης , με καλή γεύση . Ποικιλία άσπερμη , όψιμη , ιταλική .
Clanor: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, σφαιρικός. Σάρκα τρυφερή , χυμώδης και γευστική . Ποικιλία ολιγόσπερμη , μεσοπρώιμη , προερχόμενη από Νοτιά Αφρική .
Hamlin: Καρπός μάλλον μικρός, σφαιρικός. Σάρκα τρυφερή , χυμώδης , γλυκιά . Ποικιλία άσπερμη , πολύ πρώιμη , από τη Φλόριντα των ΗΠΑ .
Jaffa: Καρπός μέτριος, σφαιρικός ή επιμήκης. Σάρκα μετρίως τρυφερή , με ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα , χυμώδης και με καλή γεύση . Ποικιλία ολιγόσπερμη , μεσοπρώιμη .
Kliettmali: Καρπός μέτριος ή μεγάλος, σφαιρικός, με σάρκα λίγο τραγανή, πολύ χυμώδης και με εκλεκτή γεύση. Ποικιλία ολιγόσπερμη ,μεσοπρώιμη , προερχόμενη από το Λίβανο .
Pineapple: Καρπός μέτριος σφαιρικός. Σάρκα τρυφερή , χυμώδης με πολύ καλή γεύση , γλυκιά , με χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί . Ποικιλία μεσοπρώιμη , αμερικανική .
Salustiana: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, μάλλον σφαιρικός. Σάρκα τρυφερή , χυμώδης , γλυκιά και με πολύ καλή γεύση . Ποικιλία άσπερμη και πολύ πρώιμη .
Shamouti: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, ωοειδής. Σάρκα συνεκτική , τρυφερή , χυμώδης , γλυκιά και αρωματική . Η ποικιλία αυτή ονομάζεται Shamouti στο Ισραήλ , ενώ στην Ευρώπη είναι γνώστη σαν Jaffa χωρίς να έχει σχέση με τη προηγούμενη . Είναι ευαίσθητη στην θερμοκρασία και την ξηρασία όταν ανθοφορεί .
Valencia: Καρπός μάλλον μεγάλος, επιμήκης ως σφαιρικός. Σάρκα πολύ χυμώδης , με καλή γεύση , αλλά λίγο ξινή Ποικιλία άσπερμη ή ολιγόσπερμη , πολύ όψιμη (ή οψιμότερη) .
Β) Ομφαλοφόρες ποικιλίες : Μέρλιν ( ή Washington Navel ):Καρπός μεγάλος , σφαιροειδής . Φλοιός παχύς , ελαφρά κοκκώδης . Σάρκα τραγανή , τρυφερή , πλούσια σε άρωμα , γευστική και μετρίως χυμώδης . Ποικιλία άσπερμη πρώιμη .
Baianinha Piracicaba: Καρπός λίγο μικρότερος, πιο ωοειδής και με λεπτότερη φλούδα από την προηγούμενη.
Navelina: Καρπός μέσος ως μέτρια μεγάλος, σφαιρικός, ωοειδής. Σάρκα βαθύχρωμη , χυμώδες , γλυκιά . Ποικιλία άσπερμη και πολύ πρώιμη .
Navelate: Μοιάζει αρκετά με τη Μέρλιν, αλλά η σάρκα είναι λιγότερο τραγανή και πιο χυμώδης, η δε γεύση λιγότερο δροσιστική και ωριμάζει νωρίτερα απ αυτήν.
Suzuki : Καρπός ίδιος με της Μέρλιν , αλλά λίγο πιο ξινός . Ωριμάζει νωρίτερα και είναι πολύ παραγωγική ποικιλία , προερχόμενη από την Ιαπωνία .
Γ) Αιματόχρωμες ποικιλίες :
Είναι αυτές που έχουν κόκκινο ή ρόδινο χρώμα στο φλοιό , στη σάρκα και στο χυμό , και είναι επίσης γνώστες σαν σαγκουίνια , από την ιταλική ονομασία τους .
Moro: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, σφαιρικός. Σάρκα βαθύχρωμη , χυμώδης και με ευχάριστη γεύση . Ποικιλία άσπερμη , ωριμάζει πολύ πρώιμα , προερχόμενη από τη Σικελία .
Tarocco: Καρπός μέτριος ως μεγάλος, σφαιρικός. σάρκα κάπως συνεκτική , χυμώδης , βαθύχρωμη και γευστική . Ποικιλία άσπερμη ή ολιγόσπερμη ,μεσοπρώιμη , ιταλικής προέλευσης .
Sanguinello Commune: Καρπός μέτριος, κάπως επιμήκης. Σάρκα βαθύχρωμη , χυμώδης , με ωραία γεύση . Ποικιλία άσπερμη ή ολιγόσπερμη , και μεσοπρώιμη , ιταλικής προέλευσης .
Sanguinello Moscato: Μέτριος ως μεγάλος καρπός, στρογγυλός. Σάρκα πολύ χυμώδης , αρωματική , πολύ γευστική και βαθύχρωμη . Ποικιλία άσπερμη ή ολιγόσπερμη , μεσοπρώιμη , επίσης ιταλικής προέλευσης .
Δ) Γλυκά ή ντόλτσα ποικιλίες: Εμφανίζονται πρώτα στην αγορά γιατί είναι γλυκά στη γεύση . Είναι ποικιλίες πορτοκαλιών που δεν καταναλώνονται τόσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή την Αμερική , ενώ αντίθετα έχουν ζήτηση στους αραβικούς λαούς , στη Βραζιλία , το Μεξικό και λιγότερο στην Ισπανία και την Πορτογαλία . Οι κυριότερες ποικιλίες είναι :
Succari : Πολύ χυμώδης , με πολλά σπέρματα , πολύ πρώιμη.
Sucrena: Με σάρκα πλούσια σε χυμό, λίγο άνοστη και πολύ πρώιμη.
Vainiglia: Με σάρκα χυμώδη, γλυκιά, λίγο πικρή. Ποικιλία πολύσπερμη και πολύ πρώιμη .
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4.html



ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
kutsukiss@gmail.com
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner