Protected by Copyscape Online Copyright Protection


Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι κλαδέματος των θάμνων: ο σωστός και ο λάθος .Και
από τους δυο , ο πιο διαδεδομένος είναι ο δεύτερος Συνηθίζεται να παίρνει κάποιος ένα κλαδευτήρι και να αφαιρεί όσα κλαδιά νομίζει ότι πρέπει να αφαιρέσει λες και κάποια εσωτερική διαίσθηση τον ωθεί να το κάνει .Αυτό , βέβαια μπορεί να ικανοποιεί τις εσωτερικές μας παρορμήσεις , δεν ικανοποιεί όμως τους θάμνους.
Ο σωστός τρόπος για να κλαδέψει κανείς έναν θάμνο είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο θάμνος αυτός ανθοφορεί .Αν δηλαδή , βγάζει τα άνθη του πάνω στην τρέχουσα βλάστηση ή στη βλάστηση που αναπτύχτηκε τον προηγούμενο χρόνο .Κι αυτό είναι εύκολο να γίνει , παρατηρώντας τον την εποχή που ανθίζει Αν λοιπόν , η ανθοφορία γίνετε στην τρέχουσα βλάστηση (και αυτό συμβαίνει στους περισσότερους θάμνους που ανθίζουν το καλοκαίρι ) ΒΑΘΥ ΚΛΑΔΕΜΑπρέπει να κλαδέψουμε βαθιά τα κλαδιά που άνθισαν , νωρίς την άνοιξη για να ενθαρρύνουμε το φυτό να φτιάξει νέα ζωηρή και άφθονη βλάστηση . ( όταν λέμε βαθύ κλάδεμα εννοούμε αυτό που βλέπουμε στην εικόνα )Αν αντίθετα ανθίζει , πάνω στην περσινή βλάστηση ,(και αυτό συμβαίνει στους θάμνους που ανθίζουν την άνοιξη ) τότε πρέπει να αφαιρέσουμε αμέσως μετά την ανθοφορία τα κλαδιά που άνθισαν , σχεδόν μέχρι το σημείο εκβλάστησης .
Όταν κλαδεύουμε θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα γιατί κλαδεύουμε . Ο σκοπός του κλαδέματος είναι να ενισχύσει την παράγωγη υγιούς ανθοφορίας και καρποφορίας . Επιπρόσθετα δε , μπορεί να είναι και ο περιορισμός της υπέρμετρης ή άκομψης ανάπτυξης . Αποτελεί μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι θάμνοι χρειάζονται κλάδεμα και μάλιστα να τους κατατάσσουμε στη μια ή στην άλλη κατηγορία κλαδέματος που αναφέραμε πιο πάνω
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι θάμνοι δεν χρειάζονται ποτέ κανένα κλάδεμα παρά μόνον για να διατηρήσουμε το επιθυμητό ύψος και σχήμα και για την αφαίρεση ξερών κλαδιών
Υπάρχει όμως μια εργασία που περιγράφεται σαν κλάδεμα , αλλά που στην πραγματικότητα δεν είναι .Είναι το καθάρισμα των ξερών λουλουδιών μετά την ανθοφορία τους . Σε μερικές περιπτώσεις αυτό γίνεται εύκολα με το χέρι , κόβοντας δηλαδή τα άνθη Σε ορισμένους που έχουν αγκάθια ή κόβονται δύσκολα τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κλαδευτήρι . Το καθάρισμα αυτό το κάνουμε για να εμποδίσουμε τα φυτά να σχηματίσουν ανεπιθύμητους σπόρους , πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθεί η ανθοφορία τον επόμενο χρόνο .
                                                   


                                                                              ΑΠΟ ΤΟΝ
                                                                ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
                                                                     kutsukiss@gmail.com                      
                                                                                 
 
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner